Magnesium


Magnesium is een mineraal die betrokken is bij veel verschillende processen in ons lichaam. Het werkt veelal samen met calcium, bijvoorbeeld in de spieren.
Magnesium heeft de volgende bewezen effecten voor de gezondheid:

* Het is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet
* Het bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen
* Ook is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Bij geestelijke inspanning kan magnesium wat ontspanning geven
* Het draagt bij aan een sterk gebit, aan de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit in het lichaam
* Verder ondersteunt magnesium de normale balans in de water- en mineralenhuishouding

Magnesiumpillen slikken of juist via de huid opnemen?

Er allerlei supplementen die je gemakkelijk kunt slikken. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide, een vorm die nu juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Bovendien kunnen bij overdosering gemakkelijk darmklachten als diaree optreden. In plaats van slikken kun je daarom ook in bad gaan of smeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in zoutvlokken of olievorm heel goed wordt opgenomen door de huid en zo de bloedbaan bereikt. De huid is tevens het grootste orgaan die je hebt.

Je zou denken dat magnesium – of welke stof dan ook – niet zomaar een gezonde huid met een normaal functionerende huidbarrière kan binnenvliegen. Maar dat blijkt dus wel degelijk te kunnen gebeuren onder en dankzij bepaalde omstandigheden zoals een verhoogde temperatuur of veranderde hydratatiecondities (bijvoorbeeld een hoge concentratie zouten in de omgeving/water) of met behulp van penetratiebevorderende stoffen. Bij een beschadigde huid, zoals in het geval van eczeem, komen de magnesiumdeeltjes overigens een stuk ‘makkelijker’ de huid binnen. De onderzoekers toonden daarbij ook aan dat magnesium zorgde voor een beschermende reactie van de huid.

 

Wanneer is een aanvulling met Magnesium nuttig?

Sporten
Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies bij veel zweten, kunnen vooral duursporters baat hebben bij extra magnesium.

Stress
Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium. Het heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.

Gebruik van medicijnen
Als je maagzuurremmers gebruikt, kan extra magnesium wenselijk zijn, omdat je lichaam het mineraal dan minder goed opneemt. Dit kun je het beste met je behandelend arts bespreken.

Ook bij gebruik van de plastablet hydrochloorthiazide en de anticonceptiepil kan er een tekort aan magnesium ontstaan.

Magnesium spray en gel

Magnesium sportlijn

Magnesium met aloe vera 

Magnesium kristallen